Predgretje - predhlajenje

Zunanji zrak lahko tudi ogrevamo s toploto zemlje. V zemljo položimo običajne PE - HD cevi ali specializirane cevi za izmenjavo toplote zemlje. Glede na količino zraka v prostorih stanovanja izberemo cevi s premerom od 150 do 200 mm. Dolžina in razvrstitev sta odvisni od minimalne temperature zraka prenosnika toplote. Običajno porabimo 40 - 50 m cevi. Kolikor večja je pokritost z zemljo (najmanj 2 m; ali vodenje nad talno ploščo) in primeren zemeljski material (npr. dobro zatesnjen ilovnat material), toliko je višja stopnja učinkovitosti.

Z zemeljskim prenosnikom toplote dosežemo prihranek energije od 0,5 do 1,5 kWh na m2 ogrevane površine na leto. Napeljava mora biti postavljena tako, da znaša padec proti čistilnemu jašku (kamor lahko odteče odpadni kondenza) 2%. Treba je zagotoviti redno čiščenje, ker se lahko pojavi veliko vlage, s tem pa nastane možnost za razvoj mikroorganizmov. Če nimamo možnosti postavitve zemeljskega kolektorja, moramo obvezno dodati enoto za predgretje zraka (električni grelec ali izmenjevalec toplote iz ogrevalnega vira) zaradi zaščite pred zamrznitvijo rekuperatorja.

Predgretje predhlajenje

Shema vgradnje zemeljskega kolektorja

Zunanji zrak lahko ogrevamo in poleti hladimo tudi s kolektorjem za toplotno črpalko zemlja-voda, ali pa izvedemo enak kolektor, kot je za toplotno črpalko, le da damo v zemljo le eno 100m zanko, v kateri je mešanica vode in glikola. V cev za dovod svežega zraka namestimo toplotni izmenjevalec voda-zrak, kjer tekočina odda energijo, ki jo je odvzela zemlji. Obtočno črpalko priklopimo na regulacijo rekuperatorja in se nam vklopi le v primeru, ko rekuperator deluje.

Iščite po strani

Zakaj izbrati Zerox?

  • Zaupanja vredno podjetje z dolgo tradicijo,
  • široka paleta storitev na enem mestu,
  • profesionalen servis in svetovanje,
  • strokovna in usposobljena ekipa,
  • odlične reference,
  • dosledno upoštevanje vseh dogovorov in rokov,
  • sodelovanje z zaupanja vrednimi partnerji.
GDPR
V sodobni družbi je pravica do zasebnosti ena najpomembnejših človekovih pravic. Ker spoštujemo vašo zasebnost je odgovorno ravnanje in skladno delovanje z zakonodajo z vašimi osebnimi podatki za Zerox d.o.o. več kot izvrševanje zakonodaje, je naša zaveza in obljuba!
Na podlagi izjave o varovanju osebnih podatkov Vas prosimo, da izrazite izrecno voljo glede obdelave vaših osebnih podatkov . Z oznako ustreznih okenc (*) na tem obrazcu soglašate z zbiranjem, shranitvijo in obdelavo vaših osebnih podatkov.
Privolitev je podana za namene, ki ste jih izbrali z označitvijo okenca, vpisali datum in se podpisali.
*
*
*
*
*
*
*
DA, izrecno dajem privolitev in soglašam, da sme podjetje Zerox d.o.o. in njegovi povezani subjekti kot upravljalec zbirk osebnih podatkov pridobljene podatke hraniti, uporabiti in obdelovati v skladu z določili predpisov o varstvu osebnih podatkov za vse spodaj navedene in komunikacijske kanale ter da sem seznanjen z izjavo o varstvu osebnih podatkov. *
Izrecno dovoljujem in soglašam, da upravljalec pridobljene podatke shrani, obdeluje in uporabi za:
Za upravljanje odnosov in trženje (pošiljanje ponudb, anket in oglasov) preko različnih komunikacijskih kanalov in izvedbo pogodbe. *
Podatki označeni z * so obvezni.
V kolikor želite umakniti svoje privolitev si preberite točko 7. na tej povezavi.
Z uporabo tega spletnega mesta se strinjate, da to spletno mesto nastavi piškotke na vašem računalniku ali mobilni napravi.