Sistem zemlja/voda

Sistem zemlja/voda deluje tako, da kot vir toplote uporablja zemljo, ki ji s pomočjo uparjanja hladilnega sredstva odvzame toploto in jo odda sistemu za ogrevanje. Ta tip toplotne črpalke za delovanje sicer potrebuje električno energijo, vendar je proizvede tudi do 5 krat več, kot je porabi.

Zagotovimo vam lahko več načinov vgradnje

Horizontalni zemeljski kolektor

Pri horizontalnem zemeljskem kolektorju vgradnja poteka tako, da se v zemljo na globini od 1,2 m do 1,8 m, v razmaku minimalno 0,7 m položi cevi. Količina potrebnih cevi je odvisna od moči toplotne črpalke ter kvalitete zemljine in se določi pri izkopu, saj je prej podatke težko predvideti.

Horizontalni zemeljski kolektor je zaprt krožni sistem, ki ga napolnimo z mešanico vode in protizmrzovalnega sredstva v koncentraciji za delovanje do temp. mešanice -15 °C.

Horizontalni zemeljski kolektor

Izračun potrebne površine

Bolj kot je vlažna zemlja, več energije lahko iz nje dobimo. Primer: Za 10kW toplotno črpalko, postavljeno na peščenih tleh, moramo vkopati 670 m cevi, za postavitev na ilovnatih tleh pa le 285 m cevi.

Približen izračun za površino horizontalnega kolektorja je ogrevana površina objekta X 2 (torej za 100 m² ogrevanih površin potrebujemo 200 m² zemljišča).

Zemljišče, kjer je položen kolektor, ne sme biti pozidano ali asfaltirano, saj morajo padavine pronicati do kolektorja. Rastline in drevje na zemljišču brez težav uspavajo.

Vertikalna zemeljska sonda

Vertikalna zemeljska sonda je prava rešitev, kadar je na zemljišču na voljo manj prostora. Pri izvedbi je zelo pomembno, da globino sonde pravilno dimenzioniramo glede na hladilno moč toplotne črpalke. Odvzem toplote se vrši iz zemlje in kamnin v slojih do globine 100 m in več.

Vertikalna zemeljska sonda

Tehnične značilnosti sistema

Količina pridobljene toplotne moči je odvisna od sestave in kvalitete kamnin, v povprečju pa niha od 4,0 do 8,0 kW toplotne moči. Deluje tako, da zaprt krožni sistem napolnimo z mešanico vode in protizmrzovalnega sredstva v koncentraciji za delovanje do temperature -15 °C.

Sonda je lahko enojna ali dvojna. Potrebna dolžina sonde (v m) se izračuna tako, da grelno moč toplotne črpalke (v kW) pomnožimo z 14, medtem ko je dejanske dimenzije potrebno določiti pri vrtanju, saj so odvisne od kvalitete kamnin.

Površina, kjer se nahaja sonda, je lahko asfaltirana ali pozidana. Za vrtine globlje od 30 m naprej je potrebno pridobiti rudarsko dovoljenje, pri čemer vam z veseljem pomagamo.

Energetske košarice

Energetske košarice so alternativa, ki združuje lastnosti horizontalnega kolektorja in vertikalne zemeljske sonde, saj se v vrtine premera 50-60 cm in globine od 5 do 15 m vstavijo spiralno navite cevi oziroma tako imenovane košarice.

Iz košaric je mogoče pridobiti do 80 W/m vrtine.

Kompaktni zemeljski kolektor

Kompaktni zemeljski kolektor je zelo podoben horizontalnemu kolektorju, vendar v tem primeru cev ni položena naravnost, temveč je spiralno zvita. Pri tej metodi lahko položimo več cevi na manjše zemljišče.
Kolektor se polaga na globino približno 2 m in v razmiku 3 m.

Iščite po strani

Zakaj izbrati Zerox?

  • Zaupanja vredno podjetje z dolgo tradicijo,
  • široka paleta storitev na enem mestu,
  • profesionalen servis in svetovanje,
  • strokovna in usposobljena ekipa,
  • odlične reference,
  • dosledno upoštevanje vseh dogovorov in rokov,
  • sodelovanje z zaupanja vrednimi partnerji.
GDPR
V sodobni družbi je pravica do zasebnosti ena najpomembnejših človekovih pravic. Ker spoštujemo vašo zasebnost je odgovorno ravnanje in skladno delovanje z zakonodajo z vašimi osebnimi podatki za Zerox d.o.o. več kot izvrševanje zakonodaje, je naša zaveza in obljuba!
Na podlagi izjave o varovanju osebnih podatkov Vas prosimo, da izrazite izrecno voljo glede obdelave vaših osebnih podatkov . Z oznako ustreznih okenc (*) na tem obrazcu soglašate z zbiranjem, shranitvijo in obdelavo vaših osebnih podatkov.
Privolitev je podana za namene, ki ste jih izbrali z označitvijo okenca, vpisali datum in se podpisali.
*
*
*
*
*
*
*
DA, izrecno dajem privolitev in soglašam, da sme podjetje Zerox d.o.o. in njegovi povezani subjekti kot upravljalec zbirk osebnih podatkov pridobljene podatke hraniti, uporabiti in obdelovati v skladu z določili predpisov o varstvu osebnih podatkov za vse spodaj navedene in komunikacijske kanale ter da sem seznanjen z izjavo o varstvu osebnih podatkov. *
Izrecno dovoljujem in soglašam, da upravljalec pridobljene podatke shrani, obdeluje in uporabi za:
Za upravljanje odnosov in trženje (pošiljanje ponudb, anket in oglasov) preko različnih komunikacijskih kanalov in izvedbo pogodbe. *
Podatki označeni z * so obvezni.
V kolikor želite umakniti svoje privolitev si preberite točko 7. na tej povezavi.
Z uporabo tega spletnega mesta se strinjate, da to spletno mesto nastavi piškotke na vašem računalniku ali mobilni napravi.